Export Café “Wat moeten we met China?” op 20 juni

Wat moeten we met China?

Over hoe Nederlandse bedrijven het beste met recente ontwikkelingen in China om kunnen gaan

De afgelopen twee jaar is de publieke opinie over China in het westen bijna geheel gedraaid. Van het land van kansen met een enorme potentiele afzetmarkt, is de beeldvorming omgeslagen naar een ‘systeemrivaal’ met een eigen agenda. Maar betekent dit dat je als Nederlands bedrijf dan maar niets meer met China te maken moet willen hebben? China blijft een interessante afzetmarkt, waar veel behoefte blijft bestaan aan Nederlandse producten en kennis.

De juiste afweging

De voornaamste zorgen over China anno 2019 zijn politiek, gegevensbescherming en intellectuele eigendom. Hoe bescherm je je kennis en gevoelige gegevens in een land waarvan men zegt dat de overheid overal oren en ogen heeft? Moet je wel zaken willen doen met een land dat democratie en vrijheid van meningsuiting niet hoog in het vaandel heeft staan? Hoe kunnen Nederlandse bedrijven een juiste afweging tussen politiek en zakendoen maken?

De visie van kenners

Berichtgeving in westerse media lijkt eerder sensatiegericht dan objectief. Daarom hebben we tijdens het derde Export Café in de WTC Business Club twee Nederlanders uitgenodigd die kennis van zaken op deze gebieden hebben. Zij zullen hun visie op recente ontwikkelingen geven tijdens een interactief vraaggesprek, waarin je als deelnemer ruim gelegenheid hebt om vragen te stellen. De discussie wordt geleid door Gabriéla Versteeg, die al ruim twintig jaar met en in China werkt.

Sprekers

Reinout van Malenstein is Senior Counsel bij een Chinees advocatenkantoor in Shanghai, waar hij bedrijven adviseert over o.a. het intellectuele eigendomsrecht. Reinout is benoemd tot National Vice-Chair van de Intellectual Property Working Group van de European Chamber of Commerce in China, en als IP expert voor de Europese Commissie. Hij is zowel in China als in Nederland afgestudeerd als meester in de rechten en heeft jarenlange ervaring met het adviseren van buitenlandse bedrijven in China.

Ties Dams is schrijver en strateeg. De Nieuwe Keizer, zijn biografie van China’s machtigste man sinds Mao, Xi Jinping, is een bestseller (Prometheus, 2018). Zijn adviespraktijk Aleph ontwikkelt geopolitieke strategie voor de overheid en het internationale bedrijfsleven. Hij studeerde politicologie, filosofie en economie in Utrecht, China en het Verenigd Koninkrijk. Ties treedt regelmatig op als geopolitiek expert op radio en televisie, onder andere bij Buitenhof, en doceert grand strategy aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft momenteel aan zijn tweede boek, over de geopolitiek van Brussel in de eeuw van Beijing.

Gabriéla Versteeg is Business Advisor China en Indonesië voor Agriterra, dé Internationale specialist in coöperatieve ontwikkeling, waar zij landbouwcoöperaties adviseert en begeleid in de kennisoverdracht op bestuurlijk en bedrijfskundig gebied. Zij heeft de structuur en het klantportfolio in Sichuan en Chongqing opgezet en uitgerold, in samenwerking met de provinciale landbouwautoriteiten en het Nederlandse Postennetwerk. Zij is afgestudeerd in de Chinese taal & cultuur, in de management richting, en is al sinds begin jaren 90 werkzaam met/in China.

Wat moeten we met China?

Over hoe Nederlandse bedrijven het beste met recente ontwikkelingen in China om kunnen gaan

Interactief vraaggesprek met Ties Dams en Reinout van Malenstein onder moderatie van Gabriéla Versteeg

Donderdag 20 juni 2019

Locatie: WTC Arnhem Nijmegen in Arnhem
Ontvangst vanaf 16.30 uur
Aanvang presentatie 17.00 uur
Vermoedelijke eindtijd: ca. 19:30 uur

Wilt u aanwezig zijn bij het Eport Café op 20 juni? Stuur dan een e-mail naar info@wtcbusinessclub.nl met uw naam, telefoon en e-mail adres. Wij sturen u dan een bevestiging van deelname.

Wij hopen op uw aanwezigheid op 20 juni!

Graag tot dan!