Een bevlogen sessie over de Brexit

Op de warme lenteavond van 23 mei verzamelen een aantal leden van de WTC Arnhem-Nijmegen Businessclub zich bij Regardz WTC in Arnhem, voor een presentatie over de Brexit. Het Belgische Europahuis Ryckevelde uit Brugge houdt alle ontwikkelingen in Europa nauwlettend bij en geeft over verschillende thema’s die spelen binnen Europa informatiesessies. Ook over de Brexit, een thema dat heel erg speelt nu de ondertekening van de Brexit een feit is en de onderhandelingen in gang gezet zijn.

Pitch: Marco Visser van Grant Thornton

Voor het zover was, was er eerst ruimte voor een pitch van Marco Visser, senior belastingadviseur bij Grant Thornton Accountants en Adviseurs. Dit bedrijf bestaat al ruim 70 jaar en heeft vestigingen in verschillende steden in Nederland, en is sinds juli 2016 ook in Arnhem te vinden. Hier verzorgen twee partners, samen met de medewerkers, zowel accountancy- als belastingadviesdiensten. Het kantoor in Arnhem houdt zich daarnaast actief bezig met de bewegingen van Duitse bedrijven die in Nederland activiteiten (willen) uitvoeren en andersom. Daarin werken ze samen met twee kantoren van Grant Thornton in Duitsland, te weten Düsseldorf en Viersen, waar in totaal 470 medewerkers beschikbaar zijn om bedrijven te begeleiden. Door die samenwerking is Grant Thornton Arnhem perfect geoutilleerd om deze groep klanten, die te maken hebben met regelgeving over onder andere assurance, belasting en accountancy, bij te staan en te adviseren. Marco geeft aan dat u altijd een afspraak kunt maken voor een informatief gesprek onder het genot van een heerlijk kopje koffie.

Europahuis Ryckevelde

Daarna was het de beurt aan Sandy Snoeck, die helemaal uit Brugge was komen aanreizen om ons te informeren over de Brexit. Het Europahuis Ryckevelde probeert alles wat er in Europa speelt duidelijk te maken aan verschillende groepen. In de volksmond worden ze in België wel ‘de kritische waakhond van de EU’ genoemd. Zij zijn onafhankelijk, de EU is niet hun broodheer, waardoor zij die kritische houding kunnen aannemen. Daarbij zijn ze voor Europese samenwerking, echter zonder voorkeur voor de wijze waarop dat gebeurt.

Sandy begint met haar verhaal bij het begin. In 1951, toen 6 landen – Nederland, België, Luxemburg, Italië, Duitsland en Frankrijk – de handen in elkaar sloegen en de ‘Europese Gemeenschap voor kolen en staal’ vormden. Het Verenigd Koninkrijk wilde niet meedoen, zij wilden wel samenwerken, maar niet samen beslissen, vooral omdat andere landen een gelijke zwaarte in het besluit kregen, en zij gewend waren een superieure stem te hebben. Winston Churchill zei: “We zijn mét Europa, maar we zijn geen deel van Europa”. Dat geeft heel duidelijk aan hoe zij zich ten opzichte van Europa voelden.

In 1961 meldde het Verenigd Koninkrijk zich alsnog zelf om deel te nemen. Zij hadden echter niet met de toenmalige Franse president Charles De Gaulle gerekend, die een luid ‘nee’ liet horen op dit verzoek. Hij vond dat ze in het Verenigd Koninkrijk te veel het schoothondje van Amerika waren. Ook hadden ze zijns inziens teveel een ’eilandvisie’ en daardoor waren ze niet bereid om enthousiast een samenwerking te ondersteunen.

In 1972 werden – toen Frankrijk Pompidou als president had – de onderhandelingen gestart en in 1973 werd het Verenigd Koninkrijk eindelijk lid van de EU. Zij hebben daarvoor echter een aantal voorwaarden gesteld, onder andere dat besluiten te allen tijde unaniem genomen dienden te worden. Deze regel heeft ervoor gezorgd dat de EU maar langzaam vooruit kwam. Bij heel veel van de nieuwe afspraken die men wilde maken hield het Verenigd Koninkrijk de besluitvorming tegen. Zo is de zelfbeschikking van het Verenigd Koninkrijk heel lang een last geweest voor de slagkracht van de EU. En toen spraken we nog maar over 7 landen die deelnamen. Inmiddels staat het aantal op 28 deelnemende landen, dus besluitneming wordt steeds moeilijker als er een unaniem besluit aan een wijziging ten grondslag moet liggen.

Brexit

Inmiddels zijn we jaren verder en is het Verenigd Koninkrijk klaar om uit de EU te treden. Tussentijds zijn veel dingen gebeurd (lees hiervoor het dossier van Europahuis Ryckevelde) en zijn we nu zover dat het  Brexit contract is getekend en de onderhandelingen voor uittreding in gang zijn gezet. Er is een periode van 2 jaar waarin die onderhandelingen moeten worden afgerond. Er kan nog een verlenging gegeven worden van een extra periode van 2 jaar, maar ook daarvoor is een unaniem besluit nodig, en gezien de houding van het Verenigd Koninkrijk in het verleden en de landen die zij met die houding hebben tegengewerkt, is het niet waarschijnlijk dat daarvoor een unaniem ‘ja’ wordt gegeven.

Voor de invulling van de Brexit zijn een aantal scenario’s:

  • De hard Brexit
  • De soft Brexit
  • De Cliff edge
  • Geen Brexit

In het filmpje hieronder hoor je wat Sandy daarover zegt. En wilt u meer weten? Er staat een compleet dossier over de Brexit op de site van Europahuis Ryckevelde. Klik hier om naar het dossier te gaan.

 Spraakwaterval

Sandy heeft nog veel en veel meer verteld. Ruim anderhalf uur hebben de aanwezigen naar haar boeiende verhaal geluisterd, dat zonder ook maar één hapering en zonder saai te worden werd verteld. Een prachtig en verhelderend verhaal dat voor de deelnemers veel inzichten opleverde over de huidige situatie. Tijdens de aansluitende borrel werd nog lang nagepraat over de Brexit.

Ontbijtsessie 13 juni

We willen u graag vast attenderen op de eerstvolgende ontbijtsessie: Dinsdag 13 juni 0m 08:00 uur. Volgende week sturen we u hier een officiële uitnodiging voor met alle informatie en de mogelijkheid om in te schrijven. Yalp, ontwikkelaar van bijzondere speelelementen voor de buitenruimte, zal vertellen over de zoektocht naar een producent voor digitale speeltoestellen voor buiten, om kinderen iets te bieden dat net zo spannend is als een wii, maar waarbij ze achter de spelcomputer weggehaald worden. Een missie om onze kinderen weer meer naar buiten te laten gaan en met elkaar op te laten trekken op een leuke, sportieve en toch ook een beetje een competitieve wijze.

Kom luisteren hoe zij hun speelelementen hebben laten ontwikkelen en produceren in het Verre Oosten en hoe zij om zijn gegaan met distributie, agentschappen en meer. En luister naar het smeuïge verhaal over hoe zij de weg naar China hebben opengebroken. We verklappen nog niets, maar er zat een bijzonder gouden randje aan!

Zet het vast in uw agenda! Dinsdag 13 juni om 08:00 uur: Ontbijtsessie WTC Arnhem Nijmegen Business Club! Volgende week krijgt u alle informatie en kunt u inschrijven.

Graag tot 13 juni of een andere keer!
Met vriendelijke groeten,

Word Trade Center Business Club Arnhem Nijmegen
Joyce Leeftink Saviëlle Roemeling Karin Harmsen
Voorzitter Bestuurslid Bestuurslid