Soms wil je niet ver vooruit kijken maar gewoon de waan van de dag spontaan aan je voorbij laten gaan. Met als grondgedachte: ‘het zal zo’n vaart wel niet lopen’. Er zijn echter situaties die veel impact kunnen hebben op ons werk en de wereld in het algemeen. Momenten die beschouwing en duiding noodzakelijk maken. De Amerikaanse verkiezingen kunnen we kenschetsen als zo’n belangrijk moment. Na twee termijnen de rust en stabiliteit van Barack Obama te hebben gekend, wordt nu, tijdens de voorverkiezingen, al duidelijk dat met de keuze van de nieuwe president een heel nieuw tijdperk aanbreekt. Charles Groenhuijsen, oud correspondent en journalist, geeft vanmiddag een lezing voor de leden van de WTC Business Club om dat wat speelt bij de Amerikaanse verkiezingen voor ons uiteen te zetten en te speculeren over de impact die de uitslag op internationaal zakendoen kan hebben.
WTC Oost Nederland
Voordat Charles Groenhuijsen de eer te beurt valt, is het podium eerst voor Freerk Faber van WTC Business Club Twente, de organisatie waar de Business Club Arnhem Nijmegen nauw mee samenwerkt. In zijn korte presentatie onderstreept hij de mogelijkheden die een lidmaatschap van een WTC Business Club met zich meebrengt en waar men zich niet altijd bewust van is. Hij zegt: “Het internationale karakter van de WTC Business Clubs kan ik niet genoeg onderschrijven. Lid zijn van die Business Club betekent een ingang hebben in een wereldwijd bedrijvennetwerk. Met 325 kantoren in 90 landen, en in Nederland 750 bedrijven is het een rijke bron voor zakelijke contacten. Dat hele netwerk kan ingezet worden als men lid is van een WTC Business Club, ongeacht welke.”
De WTC Business Club Twente heeft 170 leden, die worden geïnformeerd door onder andere bijeenkomsten, handelsmissies, een expat center en trade-info en -education programma’s. Zo ondersteunt de WTC Business Club haar leden bij het internationale zakendoen. Met als hoogtepunt de uitreiking van de Export Award Oost Nederland, een samenwerking tussen de WTC Businessclubs van Twente en Arnhem Nijmegen, waar een prijs wordt uitgereikt en eeuwige roem wordt afgekondigd over een bedrijf of organisatie in Oost-Nederland, die zich onderscheidt op het gebied van internationalisering. Op 27 oktober is het weer zover. Meedingen? Schrijf u in!
Charles Groenhuijsen
Na Freerk Faber is het de beurt aan Charles Groenhuijsen, die al vanaf 1984 de Amerikaanse verkiezingen volgt en ook nu – met nog 62 dagen te gaan voor op 8 november de verkiezingsstrijd tot een – hopelijk goed – einde gaat komen, bovenop het nieuws zit. Deze race om het presidentschap is echter anders dan de vorigen: het is een wilde race die lijkt te gaan tussen enkel Donald Trump en Hillary Clinton. Maar er zijn nog twee andere spelers die meestrijden voor de machtigste baan van Amerika: Gary Johnston en Jill Stein. Kandidaten die, ik quote Charles, “nog geen deuk in een pakje boter slaan” en die we dus gevoeglijk kunnen vergeten.”
“Het bijzondere aan deze verkiezingen is dat de sfeer veel meer verhard lijkt dan in het verleden. Kandidaten gooien met modder naar elkaar en daardoor komen de onderdelen van het programma die zij onder de aandacht willen brengen vaak minder aan bod dan het afkatten van elkaar. Met als risico dat de aandacht zo wordt gelegd op die aspecten van de andere kandidaat die we juist níet willen belichten. Het kan dan werken als in het verhaal van de roze olifant: vraag iemand om het komende uur niet aan een roze olifant te denken en het dier neemt ongekende proporties aan in je gedachten.”
Trump VS Hillary | Republicans VS Democrats
Clinton and Trump cartoon illustration | Image by VectorOpenStock.com
Charles Groenhuijsen is geen fan van Clinton. “Maar ze heeft wel enkele goede spotjes die haar boodschap goed uitdragen.” Hij ziet ook iets vreemds: ware het zo dat in het verleden de democraten nogal eens pessimistisch hun boodschap uitdroegen (het gaat slecht met Amerika) en de republikeinen veelal een positievere klank lieten horen, is dat bij deze verkiezingen omgedraaid. Clinton is veel positiever van aard in haar uitspraken en redes, Trump is pessimistisch, negatief en bozig. Het is spannend om te zien of ze beiden deze houding vast kunnen houden tot aan het einde van de verkiezingen. De houdingen zijn waarschijnlijk een gevolg van de kiezersschare waar zij zich op richten. De volgers van Trump zijn te verdelen in twee groepen: de boze Amerikanen die de afgelopen jaren geen baat hebben gehad bij de positieve lijn die Amerika heeft gevaren. De tweede groep zijn bange burgers die angst hebben dat zij ook zullen gaan behoren tot de groep boze burgers die geen profijt hebben van alle goede ontwikkelingen. Beide groepen vinden zich in de boze en verontwaardigede toon van Trump omdat ‘hij zegt wat zij denken’. Clinton heeft meer volgers die juist wél hebben geprofiteerd van de betere economische vooruitzichten die onder Obama zijn ingezet. De tegenstellingen kunnen dus niet groter zijn. Een gigantisch verschil met de verkiezingen rond Obama, die juist benadrukte dat Amerika staat voor ‘de United States of Amerika’ en dus het gezamenlijke belang onder de aandacht bracht. Zijn verkiezingsstrijd kenmerkte zich door een ongekend positivisme waarin mensen geïnspireerd raakten en alles mogelijk was. Zelfs een president van Afrikaanse afkomst! Nu lijkt het meer en meer om twee kampen te gaan die geen enkele gemeenschappelijke factor hebben.”
De gevolgen
“Helaas zijn de gevolgen voor de keuze van de nieuwe president nog onoverzichtelijk. Het kan zijn dat alles anders wordt. Trump geeft tenminste aan dat hij het ‘radicaal anders gaat doen’. Daarbij spreekt hij bijvoorbeeld over strafheffingen op import van rond de 30%. Dat zou voor de handelspartners nare consequenties kunnen hebben. Aan de andere kant denken we dat het zo’n vaart niet zal lopen, omdat het schier onmogelijk lijkt zulke maatregelen door te voeren zonder dat het grote impact heeft juist op die groep volgers die Trump aanspreekt. Met Clinton gaan we gewoon door langs de lijnen die uitgezet zijn. Dat geeft veel minder rimpeling in de vijver. Het wordt dus nog spannend!”
En wanneer we Charles vragen naar zijn persoonlijke voorkeur dan geeft hij aan dat hij – vanuit zijn vakgebied als journalist – veel liever Trump aan het roer zien dan Clinton. “Omdat met Clinton het risico groot is dat onze verslaggeving een beetje saai gaat worden, omdat zij in staat is dat wat Amerika nu is voort te laten kabbelen en wellicht uit te bouwen. Maar bij Trump weet ik zeker dat ik met veel plezier telkens weer zal genieten van de vreemde, bijzondere en soms tenenkrommende uitspraken die hij zal doen. Of het goed is voor het land betwijfel ik, maar het zal in ieder geval niet snel saai en voorspelbaar zijn met hem in het Witte Huis. We wachten het af!”
Wilt u op de hoogte blijven van de peilingen rond de race naar het presidentschap? Dan zijn de volgende sites goede informatiebronnen:
Realclearpolitics.com (voor landelijke peilingen)
Fivethirtyeight.com (voorspelling winnaar verkiezingen)
Wij wensen u veel plezier bij het volgen van de verkiezingen!